Deel deze pagina:

Sinds het decreet rond “Ethisch Verantwoord Sporten” in voege trad heeft de VJF gedragscodes voor verschillende groepen opgesteld. Vorig jaar werden de gedragscodes opnieuw bekeken door de ethische commissie. Het aanspreekpunt integriteit (API) van de VJF deed daarop enkele bijkomende suggesties en baseerde zich op drie hoofgedachten om de gedragscode te laten slagen voor iedereen: veiligheid, gezondheid en welbevinden. 

De gedragscodes zijn voor verschillende groepen binnen het judo belangrijk. Zo zijn er specifieke regels voor judoka’s, trainers, ouders naast deze van de clubbestuurders, het publiek, juryleden en vrijwilligers. Gezondheid is een ander belangrijk aspect.  We vinden het welbevinden van de judoka zeer belangrijk want plezier is de belangrijkste bron van motivatie voor elke sporter. 

De ethische commissie raadt aan dat elke club deze gedragscodes jaarlijks als agendapunt op een vergadering plaatst en dit nadien bespreekt met alle trainers, judoka’s en ouders. We hopen op die manier de veiligheid, de gezondheid en het welbevinden te waarborgen in onze toffe sport!

De VJF wil o.a. door gedragscodes voor ouders, judoka’s, trainers, clubbestuurders en toeschouwers de clubs sensibiliseren op ethisch vlak. Daarnaast kunt u hier belangrijke documenten en informatie vinden om het Ethisch Verantwoord Sporten uit te dragen. De VJF heeft alvast werk gemaakt van het uitwerken van ludieke posters met gedragscodes voor ouders, trainers en judoka's. De VJF stelt Ethisch Verantwoord Sporten hoog in het vaandel. We hopen hierbij dan ook op uw medewerking als club en judoka.

De gedragscodes zijn voor de clubs in een ludiek kleedje gestoken en verzameld op posterformaat en in een handig boekje om ze ook te promoten bij de jeugdleden. De posters en boekjes zijn gratis ter beschikking bij de VJF voor al haar clubs. Voor vragen of het bestellen van de posters graag contact opnemen met Tim.Rogge@vjf.be.

Ook is er reeds heel veel verwezenlijkt op gebied van ethiek in de sport door onze partners. Ga ook daar zeker eens een kijkje nemen.

VJF gedragscodes

  • Gedragscodes VJF (nieuw 01-09-2019): Vergroot veiligheid, gezondheid en welbevinden in je judo!
  • Posters EVS Een handige tool voor clubs met gedragscodes voor ouders, judoka's , coach en trainers
  • Boekje EVS Met een kindvriendelijke, uitgebreidere en eenvoudige uitleg over alle items op de posters
  • Startdocument sjabloon gedragscodes clubs (nieuw 16-03-2019): start bij het ontwikkelen van de eigen gedragscode binnen je club

Gedragscodes in de sportwereld

 

Sponsors

Sponsors