Deel deze pagina:

Jij zegt toch ook nee tegen doping?! Help ons mee de judosport schoon te houden!

Doping is ruimer dan het gebruik van een verboden stof of methode. Het weigeren van een controle, het verhandelen- of het in bezit hebben van een verboden stof is ook strafbaar. Daarnaast kan ook de entourage een straf krijgen, bijvoorbeeld voor het aanzetten tot een overtreding van de antidopingregels.

 
Verschillende instanties houden zich bezig met het verbannen van doping uit de sportwereld.

Samen met de Vlaamse overheid tracht de VJF daarom ook om de judosport in Vlaanderen op een zo eerlijke en gezonde manier te laten verlopen. Dit zodat elke judoka met gelijke wapens de strijd kan aangaan. Dit doen we enerzijds door judoka’s, coaches en ouders te informeren en anderzijds worden er onaangekondigde controles uitgevoerd door NADO, zowel binnen- als buiten wedstrijdverband.

Gebruik je voedingssupplementen? Laat ze dan zeker testen op verboden middelen!


De organisatoren van wedstrijden en andere georganiseerde sportactiviteiten zijn verplicht om erop toe te zien dat uitgesloten of geschorste personen niet deelnemen aan een door hen georganiseerde wedstrijd (geschorsten en uitgeslotenen) of andere sportactiviteit (uitgeslotenen) in om het even welke hoedanigheid (als sporter of medewerker). Bovendien moeten ze elke poging tot verboden deelname melden aan NADO Vlaanderen.

Met vragen over doping, het gebruik van voedingssupplementen of geschorste atleten ( organisatoren van wedstrijden en andere georganiseerde sportactiviteiten) kunt u altijd terecht op het volgende e-mailadres: steven@vjf.be

‪#‎cleansport‬ ‪#‎no2doping‬ ‪#‎iksportslim‬

Belangrijke documenten en links

VJF:

Dopinglijn.be:

WADA:

Het WADA "Antidoping e-learning platform", voor de vrienden "ADeL", biedt tal van online cursussen en tools aan voor atleten, trainers, artsen, medewerkers, bestuurders,...  

Het gebruik van ADeL is gratis. De eerste keer dat je er gebruik van wil maken, hoef je je enkel te registreren en jouw "rol" aan te duiden (trainer, atleet, bestuurder, ...). Op basis van deze registratie, zal ADeL vervolgens voor jou gepersonaliseerd worden, en zullen de cursussen en tools die voor jouw rol relevant zijn tevoorschijn komen. 

Modules

Momenteel zijn de volgende modules reeds beschikbaar: 

Alpha

Bevat informatie voor atleten over de gevaren van doping en het belang van dopingcontroles. Deze tool zegt niet wat je allemaal als atleet niet mag, maar focust op de oplossingen voor atleten om tot een "propere" sport te komen. 

Coach True 

Dit is een webinar voor trainers van zowel elite- als breedtesporters. De webinar bevat verschillende modules met o.a. tutorials, rollenspellen en quizzen. 

Sport Physician's toolkit 

Deze online toolkit bevat specifieke antidopingeducatie voor artsen waaronder ook 3 modules toegespitst op grote sportevenementen. De toolkit heeft als doel om artsen te helpen antidopingprogramma's op te zetten die aangepast kunnen worden aan lokale culturen, omstandigheden en middelen. 

ADO Kickstart

Is gericht op medewerkers en bestuurders van sportorganisaties. Deze tool helpt hen om het dagdagelijkse antidopingbeleid in de organisatie te stroomlijnen op basis van stapsgewijze processen, sjablonen en relevante hulpmiddelen voor de verschillende aspecten van dit beleid. 

Play True Challenge 

Dit in een online game voor jeugdsporters (-19 jaar) dat de besluitvormingsvaardigheden van jongeren inzake antidoping test. 

Sponsors

Sponsors